Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen - Een inleiding

Links

Angst en angststoornissen

 1. Informatie over angststoornissen kun je vinden bij de algemene sites die bij hoofdstuk 1 genoemd worden. Bijvoorbeeld bij het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
  www.kenniscentrum-kjp.nl
   
 2. Er zijn verschillende sites waarop je informatie kunt vinden over meerdere angststoornissen of over een specifieke stoornis. Hierna vind je er een aantal, maar de lijst is niet uitputtend. Zelf googelen levert vast nog meer op.
 3. De ADF stichting (angst-/dwangfobiestichting) is een patiënten- en familieorganisatie voor iedereen die te maken heeft met angst- en dwangklachten.
  www.adfstichting.nl
   
 4. Bibbers.nl is een site voor jonge kinderen met angstproblemen. De site is een initiatief van de ADF stichting.
  www.bibbers.nl
   
 5. De site van de Anxiety and Depression Association of America.
  www.adaa.org
   
 6. Socialevaardigheidstrainingen zijn zinvol bij kinderen met allerlei problematiek, zo ook bij kinderen met angstproblemen. Training in levensvaardigheden en de Kanjertraining zijn voorbeelden van succesvolle programma’s.
 7. Informatie over het programma VRIENDEN kun je onder andere vinden op de site van het NJi.
  www.nji.nl/interventies/vrienden
   
 8. In België (Vlaanderen) is een gespecialiseerd AngstCentrum.
  www.angstcentrum.be
   
 9. Meestal worden angststoornissen behandeld met behulp van cognitieve gedragstherapie. Hieronder de website van de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt).
  www.vgct.nl
   
 10. Informatie over angstdempers zoals benzodiazepinen kun je onder andere vinden bij het Farmacotherapeutisch Kompas en/of bij Drugsinfo.nl (van het Trimbos-instituut).