Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen - Een inleiding

Links

Middelengebruik en middelenmisbruik

 1. Informatie over middelen en middelengebruik kun je vinden bij de algemene sites die bij hoofdstuk 1 genoemd worden. In dit geval kun je het best starten bij het Trimbos-instituut.
  www.trimbos.nl
   
 2. Het Trimbos-instituut beheert meerdere sites over drugs-, alcohol- en gameproblematiek.
 3. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) is een organisatie die vergelijkbaar is met het Trimbos-instituut. Het centrum biedt betrouwbare informatie toegespitst op de Vlaamse (Belgische) context.
  www.vad.be
   
 4. De druglijn in Vlaanderen.
  www.druglijn.be
   
 5. Het National Institute on Drug Abuse (NIDA) is een (gouvernementele) organisatie uit de Verenigde Staten waar je veel informatie kunt vinden.
  www.drugabuse.gov
   
 6. Novadic-Kentron is dé expert voor verslavingszorg en verslavingskunde in Brabant. Naast informatie over hulpverleningsmogelijkheden is op de website van Novadic-Kentron informatie te vinden over verschilleden vormen van verslaving voor ouders en voor professionals. Zoals: wanneer is gamen een verslaving, welke factoren dragen hieraan bij en welke kenmerken van games vergroten het risico op verslaving?
  www.novadic-kentron.nl
   
 7. Hieronder vind je nog een aantal sites van hulpverleningsinstellingenuit de verslavingszorg.
 8. De Sleutel is een organisatie uit Vlaanderen op het gebied van hulpverlening in de verslavingszorg.
  www.desleutel.be
   
 9. Brijder lanceerde in 2012 Brijder Jeugd. Deze site is gemaakt voor jongeren van 12 tot 23 jaar uit Noord- en Zuid-Holland en geeft betrouwbare informatie over alcohol, drugs en gamen. Daarnaast kunnen jongeren er terecht voor advies en hulp.
  www.brijderjeugd.nl
   
 10. Bekijk het nuchter is een speciale site voor jongeren en volwassenen met LVB over alcohol- en cannabisgebruik. Er wordt op een laagdrempelige en beeldende manier informatie verstrekt.
  www.bekijkhetnuchter.nl
   
 11. Anonieme Alcoholisten (AA). Dit is een al lang bestaande gemeenschap van mannen en vrouwen die hun ervaring, kracht en hoop met elkaar delen om hun gemeenschappelijke probleem op te lossen en anderen te helpen bij het herstel van alcoholisme.
  www.aa-nederland.nl
   
 12. Informatie over de methode MDFT kun je vinden op de site van Stichting Jeugdinterventies.
  www.stichtingjeugdinterventies.nl
   
 13. Informatie over motiverende gespreksvoering is te vinden op de site van Movisie. Een beschrijving van de methode is te downloaden.
  www.movisie.nl/interventie/motiverende-gespreksvoering
   
 14. De MDHG is al veertig jaar een belangenbehartiger voor drugsgebruikers en dak- en thuislozen in Amsterdam.
  www.mdhg.nl