Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen - Een inleiding

Links

Classificatie, diagnostiek en epidemiologie

Op de volgende sites is meer informatie te vinden over classificatie en diagnostiek. Informatie over epidemiologie is al op de sites te vinden die bij hoofdstuk 1 genoemd werden.

 1. Op de site van de American Psychiatric Association kun je informatie over de DSM-5 vinden. Er staat op deze site ook algemene informatie over psychische problemen.
  www.psychiatry.org
   
 2. Nederlandstalige informatie over de DSM-5 kun je vinden op de (commerciële) site van uitgeverij Boom.
  www.dsm-5.nl
   
 3. Informatie over het ‘andere’ classificatiesysteem, namelijk de International Classification of Diseases (ICD) vind je op de site van de World Health Organization (WHO).
  www.who.int/standards/classifications/classification-of-diseases

  Nederlandstalige informatie over de ICD vind je hier.
  www.whofic.nl/familie-van-internationale-classificaties/referentie-classificaties/icd-10
   
 4. In Nederland is er ook een classificatiesysteem ontwikkeld voor de aard van de problematiek van cliënten in de jeugdzorg. Dit wordt ook wel de DSM voor de jeugdzorg genoemd. Het is meer gericht op het vaststellen van problemen dan op het vaststellen van stoornissen. Informatie over het Classificatiesysteem voor de Aard van Problematiek van Jeugd (CAP-J) vind je hier.
  www.nji.nl/cap-j
   
 5. Zero to Three: het classificatiesysteem voor psychische problematieken bij baby’s en zeer jonge kinderen van 0 tot 5. Op de site is ook veel algemene informatie over ontwikkeling bij kinderen te vinden.
  www.zerotothree.org