Handboek academisch schrijven

Links

Stijloefeningen

Zie voor nuttige sites op dit gebied de site van het Academisch Schrijfcentrum Nijmegen: www.ru.nl/asn. Houd we de waarschuwingen op die site in gedachte. Allereerst: ga altijd uiterst kritisch om met schrijf- en taaltips die niet van jouw opleiding komen. Het kan altijd zijn dat jouw docent of jouw opdracht vraagt om een andere aanpak, structuur of stijl dan gesuggereerd wordt op sites, in hand-outs of in handboeken. Ten tweede: ook onze favoriete sites bevatten minder sterke onderdelen. We kunnen natuurlijk niet instaan voor de kwaliteit van de genoemde sites.

Een van de beste en meest uitgebreide sites met informatie over stijl is de site ‘Noordster’ van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze bevat een apart onderdeel stijl:

Als je in het Engels schrijft zijn twee sites aan te raden:

Afwerking van de tekst

Als je het in het Nederlands schrijft:

  • www.taalunieversum.org
    Op deze site van de Nederlandse Taalunie is een brochure te downloaden dat een overzicht van de principes en regels van de Nederlandse spelling.
  • http://taaladvies.net
    Deze site van de Taalunie geeft in meer dan duizend pagina’s antwoorden op een zeer breed scala aan taalvragen, onder andere over conventies, grammatica, spelling, uitspraak en woordgebruik. Je kunt zelf een trefwoord invoeren waarover je meer wilt weten.
  • www.onzetaal.nl
    De website van het Genootschap Onze Taal biedt zo’n 1.500 verschillende taaladviezen. Het gaat om taalkwesties zoals ‘een aantal mensen is/zijn’, gebruik van ‘hun’ en ‘hen’, ‘u hebt’ of ‘u heeft’, ’t kofschip, enzovoort.
  • www.beterspellen.nl
    Hier kan iedereen terecht die onzeker is over het spellen. De meest gemaakte fouten komen aan de orde. De regeltjes zijn vaak best simpel, als je ze eenmaal weet. Zoek twijfelgevallen eens op. Bij deze site moet je wel eerst een account aanmaken.

Als je het in het Engels schrijft:

  • http://owl.english.purdue.edu
    In de sectie ‘Grammar’ worden allerlei taalkwesties behandeld die kunnen helpen bij het schrijven van Engelse teksten, zoals spelling, voorzetsels, betrekkelijke voornaamwoorden, werkwoordstijden (anders dan in het Nederlands!), enzovoort. De Engelse interpunctieregels vind je onder het kopje ‘Punctuation’.

Literatuurlijsten en -verwijzingen

Voor de verschillende verwijzingsstijlen zijn gidsen te koop, te leen of in te zien (uiversiteitsbibliotheken!). Zo is er bijvoorbeeld een gids voor APA, een gids voor MLA en een Leidraad voor juridische auteurs. Dit zijn de aangewezen informatiebronnen voor het gebruik van die systemen.

Omdat die boeken heel uitgebreid zijn, circuleren er verschillende samenvattingen. Soms kun je die vinden in je eigen syllabus of scriptiehandleiding, maar via internet zijn ook nogal wat handleidingen te downloaden. Enkele voorbeelden voor de APA-stijl:

Daarnaast zijn er programma’s die je literatuur netjes in welke stijl dan ook weergeven. Meest gebruikt is Endnote, maar het kan ook in Word.