Basisboek huiselijk geweld

Bijblijven!

Een samenvatting van de resultaten van een grootschalig prevalentieonderzoek naar huiselijk geweld en kindermishandeling van het Wetenschappelijk onderzoeks- en documentatiecentrum (WODC) dat in 2019 plaatsvond, vind je hier.

De aanpak van huiselijk geweld is een aanpak in ontwikkeling. Er ontstaan voortdurend nieuwe inzichten, werkwijzen en methodieken. Het is belangrijk dat professionals hiervan op de hoogte zijn en blijven. Dat kan door het deelnemen aan intervisiebijeenkomsten binnen de eigen organisatie of binnen het lokale samenwerkingsverband. Maar het kan ook door het bijhouden van websites, kranten, tijdschriften en literatuur, en door het volgen van een e-learning, trainingen, cursussen, het bezoeken van congressen en het deelnemen aan workshops.

Een aantal gemeenten heeft eigen websites over de lokale aanpak van huiselijk geweld. In sommige regio’s worden van tijd tot tijd regionale conferenties georganiseerd. Dat zijn bronnen van informatie over lokale en regionale ontwikkelingen in de aanpak van huiselijk geweld, de sociale kaart, de regionale en lokale samenwerkingsplatforms en organisaties, hun aanbod en verantwoordelijkheden.

Hierna staan belangrijke aanbieders van informatie over huiselijk geweld door middel van websites, nieuwsbrieven, e-zines, congressen, trainingen en cursussen.

  • www.movisie.nl/huiselijk-seksueel-geweld
    Gemeenten en professionals staan voor verschillende opgaven door de decentralisatie van taken, de Wmo en de opzet van sociale wijkteams. Hoe organiseer je een integrale aanpak? Wat kun je doen aan preventie? Hoe signaleer je geweld in afhankelijkheidsrelaties en hoe maak je het bespreekbaar? Movisie geeft duiding aan deze ontwikkelingen in beleid en praktijk. Met effectieve interventies, praktijkvoorbeelden, trainingen en tools ondersteunt Movisie gemeenten en professionals in hun beroepspraktijk. Op deze website staan artikelen, infographics en trainingen op het gebied van huiselijk en seksueel geweld.
  • www.movisie.nl/databank-effectieve-sociale-interventies
    De databank Effectieve sociale interventies is een hulpmiddel voor professionals, gemeenten en burgers om sociale vraagstukken met passende interventies aan te pakken. In de databank staat alle beschikbare informatie over doel, doelgroep, aanpak, uitvoerende organisaties en werkzame elementen van de interventies bij elkaar. Ook zie je of een interventie is beoordeeld als 'goed beschreven' of is erkend door de erkenningscommissie Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. Anno 2018 zijn 37 interventies opgenomen op het gebied van huiselijk en/of seksueel geweld.
    Interventies die zich specifiek richten op jeugd zijn te vinden in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut: www.nji.nl/nl/Databank/Databank-Effectieve-Jeugdinterventies.
      
  • www.nji.nl/nl/Kennis/Dossier/Kindermishandeling
    Het Nederlands Jeugdinstituut is een landelijk kenniscentrum dat actuele kennis over jeugd, het werk in en de organisatie van het jeugdveld verzamelt, verrijkt, duidt en deelt. In het dossier Kindermishandeling is informatie gebundeld over signaleren, werken met de meldcode en effectieve preventie en hulp. Voor kinderen en jongeren is er de site www.kindermishandeling.nl.
     
  • www.huiselijkgeweld.nl
    De website huiselijkgeweld.nl bundelt alle nieuwe ontwikkelingen en kennis over beleid, feiten en cijfers, interventies en publicaties over huiselijk geweld en kindermishandeling. Deze informatie wordt landelijk verzameld. Alle vormen van huiselijk geweld komen aan bod. Aan de website is een e-nieuwsbrief verbonden die tweewekelijks verschijnt. De website is van het Ministerie van VWS en wordt onderhouden door Movisie en Tekstbureau Alfa.
    In het dossier Meldcode staan alle ontwikkelingen rondom de verbeterde meldcode en de afwegingskaders vermeld.
     
  • www.monitorlerensignaleren.nl
    Dit is een website voor en door docenten over huiselijk geweld, kindermishandeling en seksuele gezondheid. Docenten vinden er materiaal om lessen op mbo-, hbo- en universitair niveau voor te bereiden. Ook studenten kunnen hier terecht voor studiemateriaal dat hen voorbereidt op de beroepspraktijk, met als doel het leren signaleren van geweld in afhankelijkheidsrelaties.
    De website is ontwikkeld door het NJi, Rutgers, Movisie en Augeo, in opdracht van het Ministerie van VWS en OCW.
     
  • www.augeo.nl
    De Augeo Academy traint professionals om kindermishandeling sneller te herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Dit gebeurt in onlinecursussen voor leerkrachten, artsen, verpleegkundigen, medewerkers in de kinderopvang en andere professionals.
     
  • www.aanpak-ouderenmishandeling.nl
    Deze website is in opdracht van het Ministerie van VWS ontwikkeld en richt zich op gemeenten, professionals en vrijwilligers. De website biedt handvatten voor de preventie, signalering en aanpak van ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg. Speciale aandacht is er voor financieel misbruik.
     
  • www.huwelijksdwangenachterlating.nl
    Het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) is een kennis- en expertisecentrum voor professionals. Medewerkers van Veilig Thuis, Veiligheidshuizen, Raad voor de Kinderbescherming en hulpverleners in het werkveld kunnen er terecht voor informatie, advies en ondersteuning bij de aanpak van huwelijksdwang en achterlating. Het LKHA adviseert en helpt bij complexe casussen.
     
  • Toolkit Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
    De toolkit Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling is ontwikkeld om organisaties ondersteuning te bieden bij de invoering van de meldcode, en om professionals te helpen ermee te werken. In de toolkit is onder meer de volgende informatie opgenomen: de afwegingskaders van de verschillende beroepsgroepen, informatie over de Kindcheck en de Verwijsindex Risicojongeren, hulpmiddelen voor gemeenten en managers, en de meest gestelde vragen over de (veranderingen in de) meldcode.
    Zie: www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2018/07/01/toolkit-meldcode-huiselijk-geweld-en-kindermishandeling
     
  • www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
    De campagne ‘Huiselijk geweld’ is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV). Doel van de campagne is de drempel verlagen bij omstanders om actie te ondernemen wanneer je vermoedens hebt van huiselijk geweld. De campagne richt zich op verschillende vormen van huiselijk geweld.
     
  • https://www.movisie.nl/artikel/wat-kun-je-sociaal-professional-doen-tegen-huiselijk-geweld-tijden-corona
    De coronacrisis heeft grote impact op de samenleving en daarmee ook op het sociaal domein en op mensen in een kwetsbare positie. Movisie houdt een coronadossier bij waarin informatie wordt verzameld over het coronavirus en de gevolgen die het heeft binnen in het sociaal domein. Een van de thema’s in dit dossier is ‘Huiselijk en seksueel geweld’. Hierin is onder andere de animatie 'Wat kun je als sociaal professional doen tegen huiselijk geweld in coronatijd?' te vinden.