Jeugdliteratuur en didactiek

Links

Hier vind je links met achtergrondinformatie en lesideeën.

Boekenzoeker.org
Deze website begeleidt jongeren bij het maken van hun boekkeuzes door hun vragen voor te leggen en hun een richting te geven waarbinnen ze kunnen zoeken.

Bruuttaal.nl
BruutTAAL is een methode Nederlands. De site biedt toegang tot lesmateriaal, ook op het gebied van literatuuronderwijs.

CPNB.nl
Bekende leesbevorderingscampagnes van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek zijn onder andere de Boekenweek, de Kinderboekenweek, Nederland Leest, de Spannende Boeken Weken en de Boekenweek voor Jongeren. Op de website vind je informatie over alle jeugdboekenprijzen.

DBNL.org/onzekinderboeken
Op dit deel van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren vind je zevenduizend (oude) prentenboeken en kinderboeken uit het Nederlandse taalgebied. Onze kinderboeken is onderdeel van een groter traject waarin Stadsbibliotheek Haarlem, Bibliotheek Rotterdam, Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek Deventer, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Openbare Bibliotheek Arnhem, Zeeuwse Bibliotheek, Tresoar, de Koninklijke Bibliotheek en DBNL samenwerken. Op de site vind je ook een aantal links naar relevante jeugdliteratuursites.

Deleesfabriek.nl
Dit is een website voor jongeren tussen 15 en 25 jaar met nieuwe boeken die gerecenseerd zijn voor en door jongeren.

Didactiefonline.nl
Didactief is een tijdschrift voor het onderwijs dat tien keer per jaar verschijnt. Het bericht over actuele ontwikkelingen in het onderwijs en onderwijsonderzoek. Ook op hun website is informatie te vinden over het fictieonderwijs. Bijvoorbeeld:
Leeskilometers met e-boeken
In het artikel wordt aangegeven dat zwakke lezers betere lezers worden als zij e-boeken lezen waarin de tekst wordt voorgelezen door een digitale voorleesstem, vooral als de tekst synchroon oplicht met het voorlezen.
Lekker leren lezen
In deze special is onder andere aandacht voor voorlezen, toetsen, leesplezier en praten.
Lezen om te schrijven, schrijven om te lezen

In dit artikel wordt aandacht besteed aan geïntegreerd lees- en schrijfonderwijs. Een goed voorbeeld is de lessenserie Angstzweet, waarbij leerlingen spannende verhalen lezen, erover in gesprek gaan en vervolgens zelf een spannend verhaal schrijven.

Eenboekjeopen.nl
Op deze website vind je onder andere recensies van jeugdboeken (‘Lezen voor mijn lijst’), ingedeeld naar klas en mate van belezenheid (lichtgewicht, middengewicht en zwaargewicht). Inclusief lezersforum.

Erwaseens.nu
De verhalenwedstrijd voor het (v)mbo en hbo wordt hier toegelicht en je kunt je klas inschrijven om mee te doen.

Hebban.nl
Dit is een grote lezerscommunity. Naast volwassenen zijn er ook jonge lezers bij aangesloten. Zij vinden elkaar op genre of voorkeuren en kunnen meedoen aan reading challenges.

Hetvrijevers.nl
Dit is een website voor en door plezierdichters. Deze site kun je vooral inzetten om leerlingen te inspireren voor creatief schrijven en het genre light verse onder de aandacht te brengen.

Ict-idee.blogspot.com
Herman van Schie heeft met zijn weblog ICT-idee als doel gratis online computertoepassingen toegankelijk te maken voor onderwijsgevenden. Verschillende toepassingen voor het maken van mindmaps worden hier beschreven.

Iedereenleest.be
Iedereen Leest, de Vlaamse versie van Stichting Lezen, coördineert campagnes en programma’s rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen. Je vindt er veel informatie over lezen, leesinitiatieven en leesinspiratie. Ook voor het vo (‘het middelbaar’) kun je er tips en informatie vinden.

Jaapleest.nl
Dit is een website met recensies van jeugdboeken voor alle leeftijden.

Jeugdbibliotheek.nl
Op deze website staan boekentips voor jonge lezers in verschillende leeftijdscategorieën. Daarnaast vind je er links naar de Jonge Jury en De Weddenschap en kun je er info vinden voor ouders en professionals. Een belangrijk onderdeel van de site is Lezen voor de lijst. Daar kunnen leerlingen ontdekken welk lezerstype ze zijn. Ze kunnen er boeken en bijpassende opdrachten vinden die aansluiten bij hun lezerstype. Docenten vinden er informatie over de didactische mogelijkheden van de leesniveaus van Witte (2008a) en Koster en Vrieswijk (2013).

Jeugdliteratuur.org
Jeugdliteratuur.org is een initiatief van de Vlaamse stichting Iedereen Leest. Iedereen Leest wordt gesteund door het Vlaams Fonds voor de Letteren. Je vindt er informatie over auteurs, nieuws, een blog en lestips.

Jongejury.nl
Je vindt hier de titels van boeken die in aanmerking komen voor de Prijs van de Jonge Jury. Leerlingen kunnen stemmen op hun favoriete boek. Ook vind je er informatie over de Dag van de Jonge Jury.

Kjoek.nl
Kjoek is de kinderboekenvraagbaak van Richard Thiel, liefhebber van kinderboeken. Via de site kun je al je vragen over kinderboeken stellen.

Leesfeest.nl
Op deze website worden recensies gepubliceerd van jeugdboeken en jongerenboeken.

Leesjebeter.nl
Hier vind je boeken waarin een zieke hoofdpersoon centraal staat. De boeken zijn geordend naar ziekte, maar ook naar leeftijd van de lezer.

Leeskracht.nl
Op deze website staan leestips. De site leidt jongeren van de onderbouw van het vmbo en het praktijkonderwijs via te kiezen foto’s naar geschikte boeken.

Leesmetandermansogen.nl
Op deze website vind je boeken waarin iemand centraal staat met een andere etnische achtergrond, een andere seksuele voorkeur of een ander geloof, maar ook met een psychische aandoening of uit een andere sociale klasse. Lezers vertellen in video’s hoe hun ogen geopend zijn door het lezen van een bepaald boek.

Leesmonitor.nl
Deze website biedt uitgebreide informatie over onderzoek naar lezen, leesbevordering en literatuureducatie. Leesmonitor is een initiatief van Stichting Lezen.

Leraar24.nl
Op de website van Leraar24 vind je artikelen en filmpjes over onder andere het fictieonderwijs binnen het vo en mbo. Bijvoorbeeld:
Leesbevordering in de beroepscontext
Je ziet hoe een docente van ROC A12 bij de opleiding tot onderwijsassistent en pedagogisch werk aandacht besteedt aan kinder- en jeugdliteratuur.
Theaterlezen
In dit filmpje vertellen een dyslexiespecialist, een logopedist en een bibliotheekconsulent wat de kracht is van theaterlezen.

Lezen.nl
Stichting Lezen heeft zich als doel gesteld kinderen en jongeren met boeken in aanraking te brengen, te zorgen dat ze gaan lezen en blijven lezen. Op haar website vind je een schat aan informatie over leesbevordering en literatuureducatie. Vier keer per jaar wordt het gratis tijdschrift Lezen uitgegeven, waardoor je geïnformeerd en geïnspireerd wordt. Op de site kun je verschillende brochures en andere publicaties raadplegen of bestellen. Interessante publicaties zijn onder andere:
Lezen in de klas
In deze brochure, die jaarlijks wordt uitgegeven, wordt beschreven hoe je leesbevordering vorm kunt geven binnen je klas. Er worden suggesties gedaan voor mbo, vmbo, havo en vwo.
Lezen op het vmbo: een stand van zaken
In dit onderzoek worden 358 vmbo-docenten bevraagd over hun ervaringen met leesbevordering op hun school en in de klas. Het blijkt dat aandacht voor leesbevordering een bittere noodzaak is. In het laatste hoofdstuk 'Conclusies en aanbevelingen' worden tal van suggesties gedaan het onderwijs te verbeteren.
Zo fijn dat het niet fout kan zijn
In deze brochure wordt aandacht besteed aan het creatief schrijfonderwijs van kinderen en jongeren. Creatief schrijven stimuleert de verbeelding, het leesplezier, de taalvaardigheid en het tekstbegrip. In de brochure staan suggesties voor de praktijk geformuleerd.

Lezeninhetvmbo.nl
Deze website is een initiatief van SLO en Stichting Lezen. Het biedt informatie over leescompetentie en leesplezier. Het gaat onder meer om achtergrondinformatie, handreikingen voor leesbeleid en suggesties om met lezen aan de slag te gaan. De site biedt een handige quickscan om het leesonderwijs op school in kaart te brengen.

Lkca.nl
Het Landelijke Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst (LKCA) heeft als uitgangspunt dat iedereen recht heeft op goede cultuureducatie. Op de website vind je tal van verwijzingen naar publicaties over bijvoorbeeld poëzie, creatief schrijven, games, films en theater. De publicaties zijn geordend naar doelgroep, onder andere: voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo.

Passendlezen.nl
Op de website van Bibliotheekservice Passend Lezen vind je informatie over audiolezen, braillelezen, letterlezen en combilezen.

Plot26.nl
Deze site is van een methode Nederlands waarin verhalen ingezet worden voor alle onderdelen van het vak Nederlands.

Poeziepaleis.nl
Het Poëziepaleis organiseert poëzieactiviteiten voor jongeren en kinderen. Op de website vind je inspirerende lesbrieven:
Door de ogen van iemand anders: thema pesten
Gek met taal: op een originele manier een bestaand gedicht herschrijven
Ik hou van Holland: bijzondere en grappige woorden uit de Nederlandse taal

Queerboeken.nl
Met deze site wil men lhbt- en niet-lhbt-scholieren stimuleren om boeken te lezen met lhbt-personages.

Schooltv.nl
Op de website van Schooltv vind je tal van filmpjes die bruikbaar zijn in jouw onderwijspraktijk. Zo hebben talentvolle animatoren jeugdboeken verbeeld en vind je een filmpje over de werkwijze van dichter Hagar Peters of over het nut van lezen.

Van leesclub tot boekenbattle
De brochure Van leesclub tot boekenbattle bevat acht inspirerende voorbeelden van lesactiviteiten die je als docent binnen het mbo kunt inzetten om het leesplezier te bevorderen.

WhyIlovethisbook.com
Op deze manier kunnen leerlingen een boek kiezen: eenminuutfilmpjes waarin lezers een boek aanprijzen.

Woutertjepieterseprijs.nl
De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. Bij iedere winnende titel worden complete lesideeën ontworpen. Deze vind je op de website.