Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn

Verder lezen

Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, maar niet aan de juiste voorwaarden voldoet, dan kan het zijn dat je voor belastingdoeleinden nog steeds wordt aangemerkt als werkend in een dienstbetrekking. Afhankelijk van de kwalificatie van je verhouding tot je opdrachtgever (dienstbetrekking of niet) dient je opdrachtgever wel of geen loonheffingen in te houden van de vergoedingen die je als zzp’er ontvangt. Tot 1 mei 2016 kon je bij de Belastingdienst een ‘Verklaring arbeidsrelatie’ (ook wel VAR genoemd) aanvragen op basis waarvan je vooraf helderheid kon creëren over je relatie tot de opdrachtgever. Sinds 1 mei 2016 werkt de Belastingdienst met zogenoemde ‘modelovereenkomsten’. Op basis van de wet dien je grofweg aan de volgende voorwaarden te voldoen om door de Belastingdienst als zelfstandige te worden aangemerkt:  

  • Je hebt opdrachten van minimaal drie opdrachtgevers per jaar.
  • Er mag geen gezagsverhouding met de opdrachtgevers bestaan.
  • Er dient een minimumaantal uur per jaar aan de onderneming besteed te worden (minder mag ook, maar dan heb je minder fiscale voordelen).

De modelovereenkomsten die door de Belastingdienst worden gehanteerd geven helderheid over deze punten en kunnen dienen als basis voor je eigen overeenkomst als zzp’er met je opdrachtgever. Als je een modelovereenkomst letterlijk overneemt, heb je in principe zekerheid over je relatie met je opdrachtgever voor belastingdoeleinden. Het kan echter voorkomen dat een modelovereenkomst in jouw situatie niet past. In dat geval kun je de modelovereenkomst als basis nemen om je eigen overeenkomst op te stellen. Deze eigen overeenkomst kun je vooraf door de Belastingdienst laten beoordelen zodat van meet af aan duidelijk is (voor zowel opdrachtgever als zzp’er) of de beoogde relatie inderdaad door de Belastingdienst zal worden aangehouden. 

De beoordeling van een arbeidsrelatie als zijnde dienstbetrekking dan wel volledig zelfstandige, of wellicht een tussenvorm, is te allen tijde een beoordeling van de specifieke feiten van het geval. Het is dus verstandig om bij iedere opdracht alert te zijn en specifieke kennis op te doen omtrent de vereisten om als zelfstandige te worden aangemerkt. Mocht je daar hulp bij nodig hebben, dan kun je contact opnemen met de Belastingdienst of een belastingadviseur om specifiek in te gaan op jouw geval.

Bron: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var/modelovereenkomsten-in-plaats-van-var-