Psychologisch - Psyche en brein

Hoofdstuk 3

1 Wat is een zenuwstelsel?

We weten veel meer over hersenen dan pakweg twintig jaar geleden. Dat komt omdat de onderzoeksmethoden veel beter zijn geworden. Zo kunnen we tegenwoordig met een scan de werking van onze hersenen zichtbaar maken. In deze film van Schooltv-weekjournaal legt een hersendeskundige uit hoe wij met onze hersenen waarnemen.

Hier een link naar aflevering van RTL Late Night uit 2015 met een interview met de Zuid-Afrikaanse patiënt (Martin Pistorius) die na jaren uit zijn coma terugkeerde. De laatste jaren van zijn coma had hij het locked-insyndroom.

2 Waaruit bestaan je hersenen? &
3 De indeling van je grote hersenen 

In deze video wordt uitgelegd wat hersenen zijn en hoe de hersenen zijn opgebouwd. Ook worden de functies besproken. Ten slotte wordt uitgelegd wat we hieruit kunnen leren om te begrijpen wat er gebeurt als er iets mis gaat in de hersenen.

Als er iets in je hersenen beschadigd raakt, merk je meteen dat je je hersenen nodig hebt voor alles wat je doet. Hoe de hersenen werken en wat er gebeurt als er iets in de hersenen beschadigt, kun je bekijken in deze animatiefilm over de werking van de hersenen. De film is van de Hersenstichting.

Beroerte is een verzamelnaam voor verschillende problemen met de bloedvoorziening van de hersenen. Een deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof meer. Dit veroorzaakt plotselinge uitvalsverschijnselen. Een beroerte is een van de meest voorkomende aandoeningen van de hersenen. Het is belangrijk dat je de signalen ervan herkent, zodat je als je dit bij iemand ziet, snel hulp kunt inroepen. Want hoe eerder er hulp gegeven wordt, hoe beperkter de schade kan zijn. Via deze link krijg je informatie over de meest bekende signalen.

Als iemand een beschadiging heeft opgelopen aan een hersenhelft, dan is het zinvol om deze hersenhelft extra te trainen. Beschadigde functies kunnen vaak hersteld worden bij gerichte training. Een bekende methode, meestal door fysiotherapeuten uitgevoerd, is om de goede lichaamsdelen (meestal doet men dat bij de arm) te beperken in hun uitvoering, zodat de patiënt gedwongen wordt om zijn verlamde of beperkte lichaamsdeel te gebruiken. Daarmee stimuleert hij de bijbehorende hersenhelft. Hierover gaat het volgende filmpje.

Over het locked-insyndroom is op internet veel informatie te vinden. Je kunt bijvoorbeeld de site van Stichting Unlocked raadplegen.

Ten slotte kun je via deze link een aantal fragmenten zien uit een documentaire over het locked-insyndroom van de Vlaamse televisie.

4 De bouwstenen van je hersenen

Via deze link kun je een animatiefilm zien over neuronen en hoe ze werken. 

Ook via deze link krijg je informatie over de werking van neuronen.

In deze powerpointpresentatie (voor havo/vwo) wordt ook uitleg gegeven over de onderdelen van ons zenuwstelsel. De presentatie bevat meer informatie dan in het leerboek staat.

5 Hoe communiceren zenuwcellen met elkaar?

Geen filmpjes.