Psychologisch - Psyche en brein

Hoofdstuk 5

1 Wat is het geheugen?

Hier vind je een (heel) kort filmpje van Schooltv over de werking van ons geheugen.

2 Het langetermijngeheugen

      Hier een aankondiging van de geheugenatleet Rick de Jong dat hij een poging gaat doen om 22.000 cijfers van het getal pi uit zijn hoofd te leren.

      En hier vind je een interview met Rick de Jong (voorafgaand aan zijn recordpoging).

      Hier vind je een aflevering van het televisie-wetenschapsprogramma Galileo over hoe ons geheugen werkt en hoe je de cijfers van het getal pi uit je hoofd kunt leren. Er wordt gebruikgemaakt van de methode van het geheugenpaleis; een andere benaming voor de loci-methode.

      Hier vind je een filmpje over de methode van het geheugenpaleis (de loci-methode), die veel wordt toegepast door geheugenatleten.

      Documentaire op YouTube over Daniel Tammet, een jonge man met een vorm van autisme (syndroom van Asperger) maar ook een geheugenkunstenaar.

      3 Je geheugen kun je trainen

          In dit filmpje wordt uitgelegd wat er gebeurt met informatie die je binnenkrijgt. Hoe krijg je die informatie van je korte- naar je langetermijngeheugen? En wat kan je helpen om die informatie naar boven te halen op het moment dat jij dat wilt? Er worden tips gegeven hoe je iets goed kunt leren.

          Tips om je geheugen te verbeteren geeft deze geheugenatleet. Het begint met aandacht.

          • Geheugentraining Tip #1: Aandacht (4 min.)
            Zoek de andere tips door te googelen op 'geheugentraining tip 3' (of een ander cijfer). Er zijn totaal elf filmpjes met tips te vinden. Je zult veel informatie vinden die ook in het boek behandeld wordt.

          Victor Mids legt uit dat muziek van invloed is op de ontwikkeling van ons brein. Dit gebruikt hij ook om uit te leggen hoe je het best kunt leren.

          Hier vind je een filmpje over hoe je het best kunt studeren en het meeste kunt onthouden. Met een uitstapje naar het functioneren van ons geheugen. Het is wel een ‘moeilijk’ filmpje (met een erg rap tempo van praten).

          Een college van De Wereld Draait Door door de neurowetenschapper professor Erik Scherder over het brein, met de nadruk op het geheugen.

          Hier nog een college van Erik Scherder. Nu over de relatie tussen bewegen en de werking van het geheugen.

          4 Soorten geheugenverlies

            Dementie gaat gepaard met geheugenproblemen. Hier vind je een uitleganimatie over de tien signalen van dementie, gebaseerd op de informatie van Alzheimer Nederland.

            Het verhaal over Henry Gustav Molaison, de patiënt bij wie de hippocampus verwijderd werd, wordt verteld in deze animatiefilm. De gebieden in onze hersenen die een rol spelen bij onze verschillende soorten geheugens worden besproken.

            Een andere beroemde patiënt met extreem geheugenverlies is Clive Wearing. Hier vind je een kort filmpje over hem.

            En hier vind je de hele documentaire.

            5 Waar zit je geheugen precies?

            Geen filmpjes.