Recht doen aan sociale professionals

Hoofdstuk 5

  1. Verplaats je in sociale professional Sylvia aan het begin van dit hoofdstuk. Marianne heeft net verteld dat ze thuis niet goed durft te vertellen dat ze verliefd is op Achmed en met hem een serieuze relatie wil beginnen. Eigenlijk wil ze graag met haar ouders in gesprek, maar ze weet niet goed hoe ze dat moet doen. Wat voor advies zou Sylvia haar kunnen geven wat betreft de inhoud van het gesprek en wat betreft de manier waarop dit gesprek het beste aangepakt kan worden (toon, wel of niet met professional erbij, wel of niet bij de ouders thuis, enzovoort). Beargumenteer je keuze.
     
  2. Mensen kunnen onder meer vervolgd worden omwille van hun politieke idee├źn, hun geloofsopvattingen of hun seksuele identiteit. Zoek in de media naar actuele voorbeelden van elk van deze redenen voor vervolging. Welke groepen krijg je in beeld? Hoe zijn deze mensen naar Nederland gekomen? Hoe ziet hun leven er hier uit?
     
  3. In dit hoofdstuk is uitgelegd dat zingeving voor individuele mensen een andere betekenis kan hebben. Ga voor jezelf na wat zin aan jouw leven geeft. Voel je je altijd vrij om ook te handelen op basis van wat voor jou in het leven belangrijk is? Komt het ook voor dat je jezelf belemmeringen of beperkingen ervaart bij het invullen van je leven naar je eigen inzicht? Hoe ga je daar dan mee om?