Taal leren op maat

Links

www.BVNT2.org
Dit is de website van de beroepsvereniging van docenten Nederlands als Tweede Taal. Op deze site vindt u onder andere informatie over nieuwe ontwikkelingen en aankondigingen van studiedagen en conferenties. Het competentieprofiel voor de NT2-docent is hier te downloaden en u vindt er informatie over het certificeringtraject.

www.CINOP.nl
Het Cinop ontwikkelt praktijkkennis voor het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie. De handleiding voor het gebruik van het portfolio NT2 is hier te downloaden. Verder vindt u er een uitvoerige beschrijving van de verschillende niveaus van het Raamwerk NT2.

www.citogroep.nl
Cito houdt zich bezig met het evalueren en beoordelen van leerprestaties. Zij bieden ondersteuning binnen nieuwe aandachtsgebieden als competentiegericht beoordelen en portfolio-ondersteuning. Cito heeft een aantal portfolio's op de markt gebracht (portfolio voor Opvoeders, Wonen en de Buurt, Terug naar de werkvloer, Zo doe ik dat!, en Taal en Werk). Deze portfolio's zijn via deze site te bestellen. Voor stagnerende leerders is een diagnostische toets ontwikkeld, genaamd 'wat mankeert eraan'. De handleiding en de toetsen zijn hier te downloaden. Het bijbehorend rapport van de projectgroep Stagnerende leerders is te downloaden bij www.slo.nl.

www.etv.nl
Op deze site van de Educatieve Televisie, een initiatief van verschillende ROC's, zijn diverse televisieprogramma's online te bekijken. Ook is er veel cursisten- en docentenmateriaal te gebruiken of te downloaden, onder andere van het programma taalklas.nl.

www.expertisecentrumnt2.nl
De website van het expertisecentrum NT2puntNL. Dit is een samenwerkingsverband van KPC-groep, CINOP, ITTA en CED-groep. U vindt hier informatie over duale trajecten op de werkvloer en over de staatsexamens NT2, en verder een uitgebreide lijst met links.

www.handreikinginburgeringgemeenten.nl
Deze site van het frontoffice inburgering, ook wel afgekort als 'handig', is bedoeld ter ondersteuning voor gemeenten en organisaties. Hier zijn alle documenten te vinden over het inburgeringsexamen, de portfolio's Werk en OGO etc.

www.hoemoetikinburgeren.nl
Deze site is gericht op de inburgeraar zelf en biedt informatie voor oudkomers en nieuwkomers. Hier staat beschreven wat inburgeren is, wie in moet inburgeren en hoe het inburgeren werkt.

www.ib-groep.nl
Via de site van de Informatie Beheer Groep kunnen kandidaten zich opgeven voor de staatsexamens NT2 I en II.

www.inburgeren.nl
De website over inburgeren in Nederland, verzorgd door de IB-groep. Hier vindt u alles over het inburgeringsexamen, vergoedingen, vrijstellingen etc.

www.inburgering.net
Dit is de website van het ministerie van Justitie. Deze website geeft geen informatie meer over de Wet inburgering en inburgering in het algemeen. De meeste informatie is overgebracht naar www.inburgeren.nl enwww.hoemoetikinburgeren.nl en www.handreikinginburgeringgemeenten.nl.

www.integratie.net
De website van Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden. Deze is gericht op het delen van kennis en ervaring binnen het integratieveld met als doel effectiviteit te bevorderen. Hier vindt u veel beschrijvingen van projecten, waaronder informatie over duale taaltrajecten gericht op werk.

www.kleurrijker.nl
Materiaal dat gebruikt kan worden als voorbereiding op het inburgeringsexamen is via deze website te vinden. U vindt hier een combinatie van schriftelijk en computermateriaal, met communicatieve oefeningen die in groepslessen aan bod moeten komen.

www.lichaamstaal.nl
Deze website geeft informatie over de rol van lichaamstaal bij communicatie.

www.europeestaalportfolio.nl
Het is voor docenten NT2 die nog geen ervaring hebben met het taalportfolio, aan te bevelen om als oefening hun eigen niveau in een moderne vreemde taal te beschrijven aan de hand van de mogelijkheid die op deze site geboden wordt.

www.naarnederland.nl
Hier vindt u informatie over het inburgeringsexamen.

www.slo.nl
SLO is het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling. Het rapport van de landelijke projectgroep Stagnerende NT2-leerders, waar SLO deel van uitmaakt, is te downloaden via www.slo.nl/themas/00032 Het bijbehorend diagnostisch instrument is te downloaden via www.citogroep.nl.

www.taalklas.nl
Dit is een programma van de Educatieve Televisie. Op deze site kunnen cursisten oefeningen doen horend bij taalklas.nl, en afleveringen, die ze op tv gemist hebben, inhalen.

www.voorelkaar.org
Inburgeren kan door een combinatie van tv, E-learning, groepsbijeenkomsten en 'wijksafari's'. Informatie over dit project wordt op deze website gegeven.