Talentgerichte ontwikkeling op de basischool

Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool introduceert een procestheorie die praktische handvatten biedt voor het herkennen en stimuleren van talentvol gedrag. In deze theorie wordt uitgelegd hoe kinderen binnen hun eigen mogelijkheden kunnen excelleren.

Links

Organisaties en projecten

TalentenKracht
Website van het gelijknamige landelijke project over wetenschap & techniek voor het basisonderwijs, met informatie van alle universiteiten en hun projecten. Op de site staan tevens diverse filmpjes van interacties met leerlingen.

NEMO Science Museum
In NEMO Science Museum kunnen bezoekers ontdekken hoe fascinerend wetenschap en technologie kunnen zijn. Op vijf verdiepingen vol tentoonstellingen, experimenten, demonstraties en workshops ervaren bezoekers hoe bijzonder alledaagse dingen zijn.

  • Kleuters aan zet
    Onderzoeksprogramma van Nemo Science Museum en de Universiteit van Amsterdam.

Bètapunt Noord
Twintig schoolbesturen, één universiteit, drie hogescholen en twee onderwijsbegeleidingsdiensten zetten zich sinds 2012, onder de naam Bètapunt Noord, in voor kinderen in Noord-Nederland. Bètapunt Noord is het regionetwerk voor wetenschap en technologie dat samen met bedrijven via de Techniekagenda Noord-Nederland uitvoering geeft aan de afspraken uit het Techniekpact 2020.

Blokkenproject over asymetrie en affordantie van UMCG

  • Filmpje
    Bijzonder interessant en leerzaam filmpje van dr. R. Withagen, dat nauw aansluit bij paragraaf 6.4.1 over affordantie. Dit onderzoek gaat over speeltuinontwerp.
  • Nieuwsbericht
    Digitaal krantenbericht over het blokkenproject van het UMCG.

Platform Bèta Techniek
Website van het Platform Bèta Techniek met alle programma’s, informatie en nieuws op het gebied van wetenschap & techniek voor het onderwijs.

Techniekagenda
Beschrijving van de Techniekagenda die in de drie noordelijke provincies wordt uitgevoerd. De agenda is gebaseerd op het Nationaal TechniekPact 2020 (hier beschreven).

Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland
Samen met partners in de noordelijke regio organiseert het Wetenschapsknooppunt Noord-Nederland activiteiten die inspireren en een onderzoekende houding bij kinderen optimaal stimuleren. Een voorbeeld van een activiteit waarin kunst en wetenschap zijn geïntegreerd is te vinden bij het muzikaal kindertheater.

Wetenschapsknooppunten Orion
Algemene, landelijke website van het Platform Bèta Techniek met informatie over alle wetenschapsknooppunten in Nederland. Een wetenschapsknooppunt is een samenwerkingsverband tussen verschillende basisscholen en een (of meer) universiteit(en). Vaak is ook een pabo bij het knooppunt betrokken. Doel is kinderen enthousiast te maken voor de wetenschap door kennis uit te wisselen. Inmiddels telt Nederland twaalf van deze knooppunten.
De wetenschapsknooppunten komen voort uit het Orion Programma, dat het Platform Bèta Techniek tussen 2009 en 2012 heeft uitgevoerd. Universiteiten konden toen met overheidssubsidie zo’n knooppunt opzetten. De knooppunten krijgen subsidie van het Platform Bèta Techniek en van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Verdiepende informatie

Didactief, tijdschrift met een special over TalentenKracht in W&T
Link naar download van het nummer ‘De leraar als talentmanager’ van Didactief, waarin het TalentenKrachtprogramma besproken wordt.

DINGO
De referentieniveaus voor bijvoorbeeld rekenen en taal zijn natuurlijk bij iedereen bekend. Hoe individuele leerlingen zich hierbij ontwikkelen is echter niet eenvoudig vast te stellen. Toch is dat een voorwaarde voor optimale begeleiding in de klas. Met het digitale scoringsprogramma DINGO, ontwikkeld door de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Rijksuniversiteit Groningen, wordt het functioneren van individuele leerlingen en/of groepen op leer- en gedragsdoelen systematisch gevolgd en gescoord. Hierdoor wordt de dagelijkse ontwikkeling van leerlingen op een overzichtelijke en efficiënte manier in beeld gebracht.

Publicatielijst Paul van Geert
Engelstalige publicatielijst van het onderzoekswerk van Paul van Geert. Op deze pagina kun je verdiepende, wetenschappelijke artikelen en presentaties vinden.

Self-determination theory
Uitgebreide website over internationaal onderzoek omtrent de zelfdeterminatietheorie. Onder het kopje Questionnaires vind je vragenlijsten over competentie, autonomie en relatie/verbondenheid. Op de website vind je tevens diverse instrumenten voor het zelf doen van onderzoek naar deze theorie.

Scaffolding
Dr. Janneke van de Pol doet vanuit de Universiteit Utrecht onderzoek naar scaffolding. Het filmpje brengt de stappen van het scaffolden aan de hand van een concrete casus door vmbo-leraar Hugo van den Berg met een van zijn leerlingen helder in beeld.

Wat gaat er schuil achter chaos?