Tekststructuur

Stap 3

De vraag uit het boek (+ antwoord)

Kun je hoofd- en bijzaken op gevoel onderscheiden?

Het mindmapgesprek levert in de trainingen van Freerk Teunissen een paar opvallende resultaten op. Het eerste wat opvalt, is dat mensen het best lastig vinden om de procedure correct uit te voeren. Ze zijn namelijk gewend om meteen samen te vatten. Ze zijn niet gewend om, nadat iemand zijn verhaal heeft gedaan, te zeggen: ‘Dus als ik je zo beluister, hoor ik je eigenlijk vier dingen zeggen …’ En het voelt al helemaal onwennig om ook alle vier die dingen even langs te lopen. Het mindmapgesprek moet altijd wel een paar keer overgedaan worden om het goed te krijgen.

Als de techniek dan correct wordt uitgevoerd, volgt het tweede wat opvalt. De deelnemer die net zijn verhaal deed, voelt zich gehoord, heeft het idee dat de ander goed heeft geluisterd en heeft het idee dat de ander overzicht heeft. Deelnemers geven er verschillende woorden aan. Sommige deelnemers zeggen dat ze een gevoel van vertrouwen krijgen.

En het derde wat opvalt, is dat het gevoel van de een los kan staan van het gevoel van de ander. Het komt voor dat de een zegt zich gehoord te voelen en het idee heeft dat de ander overzicht heeft, terwijl de ander voor zijn gevoel eigenlijk maar op goed geluk een paar dingen uit het verhaal van de ander heeft gehaald. Het onderscheiden van hoofd- en bijzaken kan dus kennelijk op gevoel.