Dichterbij de basis

Hulpmiddelen

Bij het merendeel van multiproblemsituaties en bij een substantieel deel van enkelvoudige of meer eenvoudige hulpvragen spelen problematische schulden of financiële knelpunten een meer of minder dominante rol. Er is een aantal instrumenten en checklistst in omloop om te kijken naar manieren om de problematische financiële situatie te verlichten of in het vervolg in enige mate te voorkomen. De checklist financiële zelfredzaamheid (Nibud, Kwadraad) kijkt met name naar vaardigheden om met de eigen financiële situatie om te gaan. De checklists voor (onderbenutting van) voorzieningen en de check schuldhulpverlening zijn technischer van aard en kijken vooral naar rechten en mogelijkheden om van (wettelijke) regelingen gebruik te maken.

Bij het gebruik van methoden om financiële zelfredzaamheid in kaart te brengen is het belangrijk om ook naar andere leefgebieden te kijken. Soms kunnen zich daar ook oplossingen voordoen (bijvoorbeeld in netwerken, of door het versterken van zelfvertrouwen), of bevinden zich daar oorzaken van financiële problemen (zoals in gezinnen met kinderen).

Zelfredzaamheid

  • Download hier het document Competentiecheck financiële zelfredzaamheid.

Voorzieningencheck

Een adequate voorzieningencheck is deels afhankelijk van de plaats waar de cliënt woont, en deels tijdsgebonden. Doordat veel regelingen ook een lokaal karakter hebben en doordat wet- en regelgeving geregeld verandert, is het zaak heel goed in de gaten te houden of een voorzieningencheck up-to-date is. Bij verkeerd gebruik of bij een gedateerde check kan de cliënt in de problemen komen, omdat sommige instanties automatisch toekennen en pas achteraf en met terugwerkende kracht corrigeren. 

Checklist schuldhulpverlening

  • Download hier de Checklist schuldhulpverlening.

Om de pdf-bestanden te kunnen openen heb je de gratis Adobe Reader nodig, die je hier kunt downloaden.