Psychologisch - Psyche en brein

Hoofdstuk 4

1 Wat zijn emoties?

Alfred & Shadow is een animatiefilmpje waarin wordt uitgelegd wat emoties zijn en tips worden gegeven hoe je het best met emoties om kunt gaan. Belangrijk is ze te herkennen, ze te ervaren en erover te praten.

Hier een vervolg op Alfred & Shadow. In deze animatiefilm wordt het belang van een gezonde ‘innerlijke’ dialoog over je emoties. Dus over hoe je je voelt. Ook hier wordt weer benadrukt dat het belangrijk is om je emoties te herkennen en ze ook te aanvaarden. Pas daarna kun je ze veranderen.

Een college in het kader van de Universiteit van Nederland. Je kunt kijken en luisteren naar een professor van de Radboud Universiteit. Hij gaat onder andere in op het onderzoek van Paul Ekman, maar voegt nieuwe informatie toe door het verschil te bespreken in het tonen en herkennen van emoties bij mannen en vrouwen.

2 Waarom hebben we emoties? 

    Mensen kunnen huilen, dat wil zeggen: bij verdriet (en soms ook bij blijdschap) kunnen mensen tranen produceren. Geen enkele andere diersoort kan dat. Mensen dus wel. Waarom eigenlijk?

    In de volgende film wordt ingegaan op deze vraag. Je zult horen dat er verschillende soorten tranen zijn en dat de chemische samenstelling ervan verschillend is. Ten dele kunnen tranen ons lijf ontgiften.  Deskundigen verschillen erover van mening hoe belangrijk dit aspect is. 

    In de volgende film is er aandacht voor de ‘biologische’ verklaring waarom mannen minder huilen dan vrouwen. Ook hier wordt ingegaan op de chemische samenstelling van onze tranen.

    3 Zijn emoties overal op de wereld hetzelfde?

      Wil je jezelf oefenen in het herkennen van de basisemoties? Hier twee filmpjes waarbij je het kunt uitproberen.

      Hier vind je een animatiefilmpje voor kinderen, met als doel het leren herkennen van emoties. Best wel grappig.

      Hier vind je een uitleg van een (Amerikaanse) psycholoog over het ontstaan en de functie van onze gezichtsuitdrukkingen bij emoties. Hij laat zien dat de uitdrukkingen aangeboren zijn, door aan te tonen dat blinde atleten dezelfde emoties tonen bij verlies of succes als niet-gehandicapte atleten.

      4 Emoties en je hersenen

      In deze paragraaf lees je de volgende quizvraag: 'Juist of onjuist? Lachen is goed voor je gezondheid.' Hier een filmpje waarin een dokter/chirurg laat zien dat lachen (in dit geval: lachen door het plezier van dansen) gezond is.

      Een kort filmpje over onze hersenen en emoties kun je hier zien. De nadruk wordt gelegd op de productie van neurotransmitters en hormonen. Ook wordt uitgelegd hoe je emoties kunt beïnvloeden door denkprocessen.

      Extra: emotieregulatie

      Een tekenfilm van Donald Duck over zelfbeheersing (self control).

      • Zoek op www.youtube.com met de zoekwoorden 'Donald Duck, Self Control, 1938' (Engelstalig, 8 min.)

      Hoe moeilijk zelfbeheersing kan zijn, werd aangetoond in een heel beroemd geworden experiment: de marshmallow-test. Kinderen die zich konden beheersen, en hun behoeftebevrediging konden uitstellen, bleken het in hun latere leven beter te doen dan kinderen die daar veel meer moeite mee hadden. Het is ook gewoon een leuk filmpje.

      Een animatiefilmpje over hoe (negatieve) gedachten van invloed zijn op je gevoelens en gedrag.