Nieuws voor RTV

Hoofdstuk 5

Materiaal bij opdracht 6 uit het boek



Item 5-1

De Amerikaanse dokter Kolb is beroemd geworden omdat hij de eerste kunstnier implanteerde, in een ziekenhuis in Kampen. Ten tijde van dit interview was het ziekenhuis leeg en verlaten, klaar voor de sloop. Maar een actiegroep probeerde het van de slopershamer te redden. Verslaggever Richard Mooi ging met ze praten. Waar hou je dan zo'n interview? Niet op een kantoortje natuurlijk. Luister.
(Het item wordt voortijdig weggedraaid)

(Bron: RTV Oost)

  • Audiofragment

Item 5-2

Waar interview je de brandweercommandant over een brand? Luister.
(Het item wordt voortijdig weggedraaid)

(Bron: RTV Oost)

  • Audiofragment

Item 5-3

Gerson Veenstra werd de Zwolse binnenstad in gestuurd voor een kort live-verslag van een sponsoractie. Leerlingen gingen bokje-springend door de stad. Maar toen hij eindelijk live zou gaan (let op het af en toe storen van de zender), was de actie net voorbij. De verslaggever was gelukkig goed voorbereid en verzon ter plekke een andere opzet. Een leerlinge werkte mee door om sponsorgeld te vragen op het moment dat Veenstra het aangaf.
(Het item wordt voortijdig weggedraaid)

(Bron: RTV Oost)

  • Audiofragment

Item 5-4

Man bijt hond van de NCRV is een programma waarin de invalshoek erg belangrijk is. Groot nieuws wordt dicht bij huis gebracht, en klein nieuws wordt belangrijk gemaakt. Dat is iedere dag zoeken naar onderwerpen en de juiste manier van benaderen. Dagelijkse brainstormsessies horen daarbij. Bureauredactionele research is ook belangrijk. Voordat de verslaggever op pad gaat is alles tot in de puntjes uitgewerkt. Zo ook bij dit fragment over de steeds agressievere manier waarop voetballers scheidsrechters bejegenen.

(Bron: Man bijt hond, NCRV)



Item 5-5

Als een brand net is uitgebroken, breng je snel de basale gegevens over wat er in brand staat, of er gewonden zijn gevallen, hoe groot de vermoedelijke schade is, hoe lang het blussen nog gaat duren. Wie, wat, waar dus.
Als de brand al en tijdje terug geweest is, kun je als bureauredactie voorbereidend werk doen. Een verslaggever komt dan ter plekke niet voor verrassingen te staan. Zie voor de follow-up ook de fragmenten onder hoofdstuk 2.

(Bron: TV Gelderland)