Nieuws voor RTV

Hoofdstuk 8

Item 8-1

Een uitgebreide uuropener bij RTV Oost van de nieuwsuitzending van 12.00 uur. Het is een lunchprogramma, luchtig van aard.

  • Audiofragment

Item 8-2

Een uitgebreide uuropener bij RTV Oost van de nieuwsuitzending van 17.00 uur. Net als de ochtenduitzending van 07.00 uur is dit een dragende nieuwsuitzending met het belangrijkste nieuws van de dag. Het is in feite de nieuwsafsluiting van die dag.

  • Audiofragment

Item 8-3

Naast uuropeners bestaan er ook overzichten midden in het programma. De kijker/luisteraar wordt dan op de hoogte gebracht wat er verder allemaal nog gaat komen. Een verstandig regisseur heeft in het tweede deel van het nieuwsprogramma daarom ook nog enkele items zitten waarvoor mensen blijven hangen.
Deze tussenaankondiging is van het RNC, de Radio Nieuws Centrale, die voor de regionale omroepen drie keer per dag een half uur nieuwsradio maakt met nieuws van de regionale omroepen, radio 1 en de wereldomroep. We horen Carla Verhagen.

  • Audiofragment

Item 8-4

Radio 2 start met muziek en dan de presentatie (tien minuten over acht), volgens het format na de plaat eerst het verkeer en daarna de eerste relatie met het nieuws. (Technicus Charles Rossingh heeft dit intro iets ingekort.)

  • Audiofragment

Item 8-5

Radio 1 opent sinds 2004 het uur niet met een overzicht maar valt in feite met de deur in huis.

  • Audiofragment

Item 8-6

RNC, de Radio Nieuws Centrale, te horen op alle regionale omroepen, opent met korte headlines van het nieuws.

  • Audiofragment

Item 8-7

Nieuwsuitzendingen op tv kennen meestal eerst headlines, met daarna de items in hun geheel. Maar niet alle items zijn reportages door verslaggevers gemaakt. De 'kortjes' bestaan meestal uit presentatietekst opgevuld met beeld. Dat beeld kan die dag geschoten zijn, maar kan ook uit het archief of via persbureaus binnengekomen zijn.
Het nieuws in dit voorbeeld is geregionaliseerd landelijk nieuws.



Item 8-8

Een format is een vast stramien waarbinnen je een programma maakt. De zendgemachtigde kan net zo lang sleutelen aan het format totdat de uitzending precies biedt wat hij moet bieden.
Een format biedt de makers houvast. Bij het zoeken naar onderwerpen of gasten kunnen ze de al vastgelegde items naast het format leggen om te kijken wat er nog bij moet.
Een format biedt ook houvast aan mensen die optreden in het programma. Ze kunnen ongeveer inschatten wat hen te wachten staat. Een mooi voorbeeld is het programma 'Praots Voo(r) 2' van Omroep Zeeland. Minister president Balkenende liet zich door Elsa van Hermon interviewen in zijn eigen dialect. Hij durfde het interview wel aan omdat hij bekend was met de format van de show en dus vooraf wist dat ze hem in zijn waarde zou laten. Het leverde een ontwapenend gesprek op. Van Hermon won er de Nl-Award 2006 mee, voor bijzondere prestaties van regionale omroepen. Op deze site is een minuut of vier van het interview te horen.

  • Audiofragment