Hoofdstuk 7
Item 7-1
Soms bepaalt de verslaggever tijdens een bijeenkomst pas wat voor item het moet worden. De Europese Commissie MKZ komt bijeen en Bart Kieft ging ernaartoe. Hij wist vooraf niet wat hij kon verwachten en besloot in elk geval tijdens de bijeenkomst al het een en ander op te nemen. Daarna deed hij een paar essentiële interviews. In de studio praatte hij een en ander aan elkaar. Daardoor is een mix ontstaan van opgenomen materiaal, interviews en voice overs, en dat alles omgeven met veel zaalgeluid. Ook dat geluid is te monteren, als je het tijdens de avond maar wel opneemt.
(Bron: RTV Oost)
-
Audiofragment
Item 7-2
Een verslaggever kan met opnames, voice overs en goed gekozen woorden heel goed een sfeertje neerzetten. Bart Kieft doet dat in dit korte fragmentje ook.
(Bron: RTV Oost)
-
Audiofragment
Item 7-3
Een middelbare school in Amsterdam houdt een debat met als inzet of 16-jarigen stemrecht moeten hebben. Astrid de Vries bedacht dat ze niet alleen woordvoerders aan het woord moest laten, maar eigenlijk ook zo'n echt politiek sfeertje nodig had om over te brengen wat de politiek nu eigenlijk inhoudt.
(Bron: RTV NH)
-
Audiofragment
Item 7-4
Een portretje kan soms ook wel eens anders dan non-directief gaan. Rob Trip interviewde KPN-topman Scheepbouwer toen die topman van het jaar werd.
(Bron Radio 1)
-
Audiofragment
Item 7-5
Als je in een interview de advocaat van de duivel speelt, drijf je de geïnterviewde als het ware in een hoek. Het kan zijn dat je op die manier iets bloot legt, omdat 'je opponent' iets achterhield. Maar het kan ook zijn dat de geïnterviewde door die vraagtechniek een heel mooie kans krijgt zijn zienswijze helder voor het voetlicht te krijgen. De COC-woordvoerder die hier geïnterviewd wordt door Rob Trip (Radio 1) neemt die kans. (De eerste drie minuten zijn intro.)
(Bron Radio 1)
-
Audiofragment