Nieuws voor RTV

Hoofdstuk 6

Item 6-1

Hier vind je twee camjo-items van Henk Jan Karsten van RTV Oost.
Zie ook de paragraaf 'Camjo' op blz. 123-124 van het boek.

Fragment 1


Fragment 2



Opdracht 7

Je hebt ook Nederlandse kampioenschappen bruggen bouwen van spaghetti. Hoe ziet zo'n brug eruit? Frank van Dijk (RTV Lingewaard) omschrijft er een. Probeer de brug te tekenen. Lukt het? Maak ook eens zelf een omschrijving van iets en laat anderen dat tekenen.

  • Audiofragment

Item 6-2

Het is september en een bureauredacteur komt in een supermarkt al de eerste kerstartikelen tegen. Reden voor een item. De bureauredactie heeft zich er van verzekerd dat er een kerstmuziekje ter beschikking was en verzocht de verslaggever daarop in te spelen. Die deed dat op locatie. Het plaatje is er in de studio onder gemixt.

(Bron: RTV Oost)

  • Audiofragment

Item 6-3

Het is heet en daar wil je aandacht aan besteden. Dan moet je creatief zijn. Tweedejaars studenten van de School voor Journalistiek in Zwolle onderzochten wat erbij komt kijken als je een ijscokar gaat exploiteren.

  • Audiofragment

Item 6-4

Tim Overdiek, Radio 1-correspondent in de Verenigde Staten heeft zich een heel mooie manier van vertalen eigen gemaakt. Hij vertaalt een antwoord dat hij net heeft laten horen en neemt in zijn vertaling meteen het volgende antwoord mee, dat hij daarna pas laat horen. In beide gevallen vertaalt hij niet letterlijk. Wie de vreemde taal niet machtig is (in dit geval Engels, dus voor een groot publiek te verstaan) krijgt de belangrijkste tekst vertaald. Daarbij maakt Overdiek de keuzes. Wie de taal wél verstaat, krijgt de extra informatie, een meerwaarde. Tegelijk gebruikt Overdiek de vertaling als een soort van voice over, om meer te vertellen dan vraag en antwoord bevatten. Hij omschrijft ook waar hij is, hoe hij dingen ervaart. En zo gaat hij dan de volgende vraag of, in dit geval, het volgende interview in.
Let op: zijn voice over heeft altijd het achtergrondgeluid van de locatie. Maar af en toe is de voice over toch heus nadien toegevoegd.

(Bron Radio 1)

  • Audiofragment

Item 6-5

Hoe kraak je een voicemail? Dat blijkt heel eenvoudig, lazen tweedejaars studenten Journalistiek in de krant. En hoe maak van je van zo'n verhaal nu radio? Luister.

  • Audiofragment

Item 6-6

Waaraan ergeren we ons? Readers Digest onderzocht het. Radio 1 bracht er een heel creatief item over.

  • Audiofragment

Item 6-7

De politie heeft een kaartspel gemaakt met de veelplegers van de stad erop. Dat vraagt natuurlijk om een creatief tv-item.

(Bron: TV Gelderland)



Item 6-8

Snel een brand in beeld brengen, beelden vertellen dan voor een belangrijk deel het verhaal.

(Bron: TV Gelderland)



Item 6-9

De Verenigde Naties stelden rond de eeuwwisseling millenniumdoelen. Charly Blokpoel van Lokaal Mondiaal vond dat er voor die doelen te weinig journalistieke aandacht was en maakte er daarom zelf een tv-productie over. Een krachtig staaltje vormgeving.



Item 6-10

Biem Buis wilde weten hoe de euro na een halfjaar door Europa verspreid is. Hij sprak erover met wiskundige en onderzoeker Piet van Blokland. Het item begint erg beeldend, Buis had zich daar natuurlijk op voorbereid. Dat begin is tevens aanleiding voor meerdere vragen.
(Het item wordt voortijdig weggedraaid.)

(Bron: Radio 1)

  • Audiofragment

Item 6-11

De rollator was in het nieuws, want je kon er rijles in krijgen. Marcel Oosten nam een les. Over beeldend radio maken gesproken.

(Bron: Radio 1)

  • Audiofragment

Item 6-12

In het boek staat wanneer de mening van het publiek in de vorm van straatpraat relevant is. Dit fragment laat een voorbeeld horen van zo'n straatpraat voor radio, van verslaggever Gerson Veenstra. Let op hoeveel antwoorden er op één vraag gegeven worden. Een kwestie van monteren.

(Bron: RTV Oost)

  • Audiofragment

Item 6-13

Het Filiaal van Radio 1 zoekt dagelijks een nieuwsfeit en gaat daarmee de straat op, om het dichter bij de burger te brengen. Bijvoorbeeld: wat zijn de gevolgen van het nieuwsfeit. Of wat vindt de burger er van? Dit keer een straatpraat van een verbaasde verslaggever Robert-Jan Booy.

  • Audiofragment

Item 6-14

Van het aftreden van de Almeerse wethouder Huis heeft Omroep Flevoland een radio- en een tv-item gemaakt. Er zijn in de items nogal wat verschillen te ontdekken, terwijl je aan de overeenkomsten kunt horen dat er slechts één verslaggever mee bezig is geweest. Het verschil zit in de hoeveelheid informatie die verstrekt wordt. Radioluisteraars krijgen meer aangeboden dan televisiekijkers.

(Bron: Omroep Flevoland)

  • Audiofragment

  • Videofragment