Kan ik daar wat aan doen?

Log in

Je bent nog niet ingelogd. Log in met je Coutinho-account om toegang te krijgen tot je studiemateriaal.

Speelfilms

10.2 Taal en betekenis

Thema: mindreading

Wat zijn de gevolgen als je altijd weet wat anderen denken?

  • What Women Want 
    Nancy Meyers (2000). Komedie met Mel Gibson. Na een ongeluk is de playboy Nick Marshall ineens in staat om alles te horen wat vrouwen denken. Hij besluit deze gave uit te buiten.
  • Der Himmel über Berlin 
    Wim Wenders (1988). Twee engelen observeren sinds het begin der tijden hoe de schepping zich ontvouwt. De standplaats is Berlijn, ze luisteren daar onopgemerkt naar de gedachten van de inwoners.

10.3.2 Betekenis is intersubjectief

  • Life of Brian
    Terry Jones (1979). Komedie over het leven van Jezus. De hele film zit vol met taalgrappen en maakt duidelijk dat je in je eentje niet kunt bepalen wat de betekenis van zinnen kan zijn. Mooi voorbeeld van de opvatting van Lyotard.

10.4 Elkaar begrijpen in de multiculturele samenleving

Thema: multicultureel

  • Where to Invade Next? 
    Michael Moore (2015). De Amerikaanse regisseur gaat op zoek naar het beste uit alle culturen en onderzoekt hierbij hoe zij omgaan met sociale en economische issues.
  • Night on Earth
    Jim Jarmusch (1991). Over taxichauffeurs in Los Angeles, New York, Parijs, Rome en Helsinki. De culturele verschillen leveren komische en hilarische scènes op. Deze film wordt ook besproken op de filmpagina bij paragraaf 7.5.4
  • East Is East 
    Damien O’Donnell (1999). Komedie over het gezin Khan, dat bestaat uit een wonderlijke mengeling van persoonlijkheden. Vader probeert ze als moslims op te voeden, maar dat lukt niet erg.
  • Ajami
    Scandar Copti, Yaron Shanti (2009). Een thriller die laat zien hoe verschillende mensen van verschillende afkomsten en culturen in dezelfde stad de werkelijkheid anders beleven.

10.6.4 Instrumentele rationaliteit

Thema: gevolgen economische groei

  • An Inconvenient Truth 
    Davis Guggenheim (2006). Al Gore op zijn missie om te waarschuwen voor de gevolgen van de opwarming van de aarde. Deze film wordt ook besproken op de filmpagina bij paragraaf 5.2.
  • An Inconvenient Sequel: Truth to Power 
    Bonni Cohen en John Shenk (2017). Het vervolg op An Inconvenient Truth. O.a over Trump die de opwarming van de aarde ontkent. Deze film wordt ook besproken op de filmpagina bij paragraaf 5.2.
  • Silkwood
    Mike Nichols (1983). Karin Silkwood komt op mysterieuze wijze om het leven bij een auto-ongeluk tijdens een onderzoek naar misstanden in de Kerr-McGee-plutoniumfabriek in Oklahoma.
  • Earthlings
    Shaun Monson (2005). Zeer schokkende documentairefilm met verborgen camera over de misstanden in de bio-industrie en het misbruik van dieren. 
  • Interstellar
    Christopher Nolan (2014). Sciencefictionfilm. De aarde is door de levensstijl van de 20ste eeuw zo vervuild, dat er bijna geen voedsel meer groeit, maar een groep overgebleven onderzoekers van NASA heeft een wormgat in het heelal ontdekt.

Thema: grenzen aan wetenschap

  • Brave New World
    Leslie Libman, Larry Williams (1998). Utopie of dystopie? Film over een maatschappij die volledig steunt op technologie. Monogamie is niet sociaal en pijn en emoties worden bedwongen door de genotsdrug Soma. Gebaseerd op de roman van Aldous Huxley uit 1932.
  • Black Mirror
    Charlie Brooker (2011). Serie waarin elke aflevering draait om een (mogelijke) technische ontwikkeling en om hoe deze ons leven en onze werkelijkheidsbeleving beïnvloeden.

10.7 De kolonisatie van de leefwereld 

Thema: de macht van de bureaucratie

In deze films draait het om bureaucratische systemen die de individuele mens niet meer zien staan.

  • I, Daniel Blake 
    Ken Loach (2016). De 59-jarige timmerman Daniel heeft een zwak hart maar wil toch graag werken. Helaas werken ze hem bij het arbeidsbureau vooral tegen. Daniel wordt gek van het jargon, de computers en de bevoogdende begeleiders. 
  • Brazil
    Terry Gilliam (1985). Drama/sciencefictionfilm. In een onaangename (dystopische) toekomst staat Sam Lowry ergens onderaan de ladder van het kafkaëske Ministerie van Informatie. Het is een saai, deprimerend baantje, maar 's nachts droomt hij dat hij als een gevleugelde held in de armen ligt van een aantrekkelijke jongedame.
  • The Terminal 
    Steven Spielberg (2004). Met Tom Hanks. Deze film gaat over een man die vastzit op een vliegveld; de toegang tot de Verenigde Staten wordt hem ontzegd, maar hij kan ook niet terugkeren naar zijn thuisland.