Armoede en bestaansonzekerheid

Log in

Je bent nog niet ingelogd. Log in met je Coutinho-account om toegang te krijgen tot je studiemateriaal.

Tips

Tips om verder te lezen en te kijken

 

Websites

 • De vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren
 • Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting
 • Het Schuldenknooppunt: op dit moment communiceren hulpverleners en schuldeisers nog op veel verschillende manieren om een schuldregeling tot stand te brengen: brieven, e-mails, portals, webformulieren. Ook is de werkwijze vaak niet goed op elkaar afgestemd. Daarom heeft de NVVK gewerkt aan één manier van digitaal communiceren tussen schuldhulpverleners en schuldeisers. Samen met VNG werkt de NVVK aan de landelijke implementatie van het Schuldenknooppunt in 2021.
 • De Nederlandse Schuldhulproute: De Nederlandse Schuldhulproute is één weg naar passende schuldhulp die werkt, voor alle mensen in Nederland. In de Nederlandse Schuldhulproute werken bedrijven, gemeenten en schuldhulpverleners samen. Eén infrastructuur, die snel leidt naar een bewezen effectief hulpaanbod bij (beginnende) financiële problemen.
 • Vindplaats van schulden: dit is het nationale startpunt voor data, best practices en ondersteuning voor proactieve schuldhulpverlening.
 • Schuldenlab NL: meer dan een miljoen Nederlanders liggen wakker van hun schulden. Hulp voor hen is er wel, maar die werkt lang niet altijd goed. Vaak is de hulp te versnipperd. Gemeenten en andere organisaties werken langs elkaar heen. Vinden steeds opnieuw het wiel uit. Daarom is er SchuldenlabNL: hier is een bundeling van beproefde, succesvolle programma’s te vinden.
 • SchuldHulpMaatje: samen lukt ’t, dat is waarin ze geloven bij SchuldHulpMaatje. Zeker als je in de schulden zit, heb je iemand nodig die in je gelooft en je helpt. Zonder te oordelen, maar gewoon met je aan de slag gaat om weer financieel orde op zaken te stellen.
 • Schuldeiserscoalitie: een landelijke coalitie van schuldeisers tegen betalingsachterstanden en schulden.
 • Kom uit je Schuld: de campagne Kom uit je Schuld is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De campagne kwam tot stand in samenwerking met het Samenwerkingsverband Brede Schuldenaanpak.
 • Geldfit Nederland: Geldfit is onderdeel van de Nederlandse Schuldhulproute, waarbij samenwerking van verschillende partijen zorgt voor gerichte hulp bij (beginnende) financiële problemen.
 • Raad voor de Rechtsbijstand, Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen: Bureau Wsnp is onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand en is door de minister van Justitie en Veiligheid belast met de uitvoering van een deel van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp).
 • Wijzer in Geldzaken: wegwijzer naar betrouwbare informatie over jouw geldzaken.
 • Juridische info voor hulpverleners

 

Televisieprogramma’s

Schuldig: Welkom in de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord! Een roerige volksbuurt met charmante laagbouw en uitgesproken karakters. En veel, heel veel schulden. De buurt vormt de achtergrond voor Schuldig, een documentaireserie van HUMAN, waarin niet alleen de bewoners met schulden centraal staan, maar juist ook de werelden eromheen: de deurwaarder, de hulpverlener, de schuldeiser en de lokale politiek.